UMA - Utvidet Matoverfølsomhet

  • UMA testen er en omfattende undersøkelse av mulige immunologiske matoverfølsomhetsreaksjoner
  • UMA testen undersøker IgG antistoff overfor 44 vanlige matproteiner, IgA antistoff mot melke proteinet kasein, IgA antistoff mot gluten proteinet gliadin, cøliaki antistoff (transglutaminase IgA og IgG og deamidert gliadin IgA og IgG) og zonulin som er en markør på lekk tarm (økt tarmpermeabilitet)
  • UMA testen kan bidra til å avdekke mulige immunologisk betingede matoverfølsomhetsreaksjoner (IgG og IgA mediert matoverfølsomhet, indikasjon på cøliaki, lekk tarm) og resultatet av UMA testen kan være svært nyttig i forbindelse med arbeidet med å sette opp en spesifikk eliminasjonsdiett for den enkelte pasient og for videre henvisning til cøliaki utredning
  • Lab1 kan tilby veiledning i forbindelse med våre analyser/tester. Dette gjelder både for å vurdere hvilke analyser/tester som er aktuelle og for å bidra til tolkning av de ferdige prøveresultatene

IgG antistoffer mot følgende matproteiner: 

Agurk,brokkoli,gulrot, paprika, rødkål, sellerirot, tomat, soya, kumelk, geitemelk/ost, sauemelk/ost, surmelk (ku),gluten, bygg, havre, rug, spelt, hvete,hasselnøtt, linfrø, peanøtt, mandel,  pistasj, valmuefrø, solsikkefrø,okse (storfe), svin,kylling,torsk,skalldyr (krebs), kirsebær, ananas, bringebær, vannmelon, karri, hvitløk, pepperrot, sennepsfrø, egg, østerssopp, honning, kaffe, bakegjær.

IgA antistoffer mot følgende matproteiner: Casein (melkeprotein) og gliadin (glutenprotein)

Cøliaki antistoffer: Transglutaminase IgA/IgG, Deamidert gliadin IgA/IgG. Positiv transglutaminase (IgA) og deamindert gliadin (IgG) kan tale for cøliaki og videre undersøkelser med evt. gentester og biopsi er aktuelt.

Tarmpermeabilitet: Zonulin

Praktisk informasjon

Pris 2950,-
Hva må jeg passe på før prøvetaking? Spis variert 2-3 uker før prøven tas
Prøvemateriale

1 mL, minimum 300 uL

Forsendelse Frossen
Avvisning av prøver Sterkt hemolysert serum, ikke frossent serum
Forventet svartid

10 virkedager (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, i postgangen m.m.)

For analysen Zonulin kan forventet svartid ta opp til 20 virkedager (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, rot i postgangen m.m.)

Bestill time

Generell informasjon om Matoverfølsomhet: Trolig er det mange mennesker, både barn og voksne, som settes på omfattende eliminasjonsdietter uten virkelig å ha undersøkt om dette er nødvendig. Samtidig er det mange som ikke får anbefalt eliminasjonsdietter av sin lege/behandler, men som kunne ha god nytte av det for sine helseplager. Derfor er det viktig å utføre laboratorietester, som sammen med sykehistorien, kan bidra til å avklare om symptomene skyldes matoverfølsomhet eller ikke. Den endelige konklusjonen kan først stilles etter en grundig eliminasjons- og provokasjonsdiett utført av medisinsk/ernæringskyndig helsepersonell. Det gjelder også for oppfølgingen av kostbehandlingen. Spesielt viktig er dette for barn og unge, og  hvor Lab1 sterkt anbefaler at disse pasientene oppsøker en legespesialist (eksempelvis allergolog eller barnelege) for kyndig veiledning.

Kontakt Lab1 for nærmere informasjon.

Fastlegene kan teste for cøliaki, testing av straksallergi (IgE), samt laktoseintoleranse (laktose = melkesukker, ikke melkeprotein).

Skal man gjøre store endringer i kostholdet bør det være dokumentert at det er stoffer som bør tilføres eller fjernes fra maten. Ved eliminasjonsdietter er det viktig å tilføre ekstra med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å unngå næringsmangler.

Testene er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser.

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Resultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via PasientSky

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon

Våre merkevarer

Med1gang
 
Dinhelse.org
Top