Dele opp faktura fra Lab1!

Ofte er det vanskelig å finne ut hvilke matvarer som ikke tolereres av kroppen og hvorfor

Det er mange grunner til at enkelte matvarer kan utløse ubehag som luftsmerter, oppblåsthet, diaré, hodepine eller hudproblemer.

Var det müsli til frokost, pasta med rikelig revet parmesan til middag eller kunne det til og med være det glasset med vin du drakk på kvelden? Matreaksjoner kan skyldes en forsinket matallergi, straksallergi og cøliaki. Det kan også skyldes fruktose-, laktose- eller histaminintoleranse

Oversikt over noen av de vanligste matreaksjonene

Når det oppstår et ubehag forårsaket av en matvare kalles dette for en matreaksjon. Enkelte reaksjoner trigger immunsystemet umiddelbart mens andre trigger immunsystemet over tid og ubehagene øker deretter. Med så mange varianter av matreaksjoner og tilbud som tilbys for å kartlegge disse gjør at det er fort gjort å bli forvirret.

Når det gjelder allergiske reaksjoner, er det forskjellige typer. Mest kjent er straksallergi. Den allergiske reaksjonen skjer umiddelbart etter kontakt med allergenet. En umiddelbar reaksjon kan oppstå når man spiser mat. Dette viser seg ofte innen få sekunder til minutter i form av kløe, tett nese, hevelse i slimhinner i munnen eller i verste fall som livstruende anafylaktisk sjokk. Straksallergier kan diagnostiseres med IgE antistoff.

De forsinkede matallergiene kan være mediert av IgG antistoff mot matproteiner. Symptomene oppstår vanligvis etter et par timer og opptil dager etter matinntak. Det kan være harmløse matvarer som forårsaker en kronisk inflammasjon, og dette kan spre seg til hele kroppen som et resultat av en immunrespons.

Straksallergi (IgE) - Akutt

Umiddelbare reaksjoner fra immunapparatet (sekunder til minutter)

Typiske symptomer:

  • Hudutslag
  • Eksem
  • Kortpustethet
  • Oppkast
  • Diaré
  • Anafylaktisk sjokk

Forsinket matallergi (IgG) - Kroniske

Forsinket immunrespons (timer eller dager)

Typiske symptomer:

  • Oppblåsthet
  • Luft i magen
  • Diaré
  • Magesmerter
  • Migrene
  • Leddsmerter

Cøliaki

Immunrespons, Autoimmun sykdom

Typiske symptomer:

  • Diaré
  • Magesmerter
  • Oppblåsthet
  • Kvalme
  • Vektreduksjon

Histaminintoleranse

Nedsatt funksjon eller mangel på enzymer som bryter ned histamin

Typiske symptomer:

  • Diaré
  • Migrene
  • Hjertebank
  • Kløe
  • Rennende nese
  • Nesetetthet

Laktoseintoleranse

Nedsatt funksjon eller mangel på enzym som bryter ned laktose (melkesukker)

Typiske symptomer:

  • Magesmerter
  • Oppblåsthet
  • Kolikk
  • Kvalme
  • Diaré

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Vi har alltid pasienten i fokus, og vi tilbyr et unikt helhetlig utredningsløp basert på pasientens individuelle behov.

Vi starter med en preanalytisk veiledning hvor du forteller om dine helseplager til vår fagperson, og basert på dette vil fagpersonen gi råd om hvilke analyser som kan være aktuelle å utføre.

Gratis veiledning

Få en gratis Preanalytisk veiledning. Du kan velge mellom oppmøtetime eller time over telefon. Det varer i inntil 25 minutter og kan benyttes over hele Norge. Bestill din gratis veiledning.

Hva skjer under veiledningen?

  • Du forteller om dine helseplager
  • Avklarer alarmsymtomer
  • Går gjennom helsehistorie (det kan være du har vært hos fastlegen din, mage-tarm spesialist og hva har du gjort av andre undersøkelser?)
  • Vår fagperson anbefaler hvilke analyser som kan være aktuelt å utføre

Hva skjer etter veiledningen?

  • Du kan bestille analyser i hele Norge via vår nettside
  • Du tar prøven hjemme, på ditt lokalt legekontor eller ved vårt laboratorium
  • Du får enkel tilgang til prøveresultater via vår nettportal
  • Etter å ha mottatt prøveresultater, er du velkommen til å konsultere en fagperson ved Lab1

Våre fagpersoner

  • Dag Tveiten

    Dag Tveiten

    Laboratoriesjef, Bioingeniør

    Dag Tveiten har lang og bred erfaring med laboratorieanalyser sett i sammeheng med ulike helseplager. Han har arbeidet som homeopat i mange år og har derfor bred klinisk erfaring med pasienter. Han har også vært involvert i flere forskningsprosjekter og publisert flere studier i medisinske tidsskrifter og skrevet boken "Helse på Grønn Resept". Han er spesielt interessert i feltet matoverfølsomhet, mage-tarm plager og peptider, men kan også hjelpe til med vurderinger innen andre områder.

  • Jon Norseth

    Jon Norseth

    Medisinsk ansvarlig, Overlege dr.med. spesialist i medisinsk biokjemi

    Jon Norseth er spesialist i Medisinsk biokjemi, har doktorgrad i fettsyremetabolisme, er tilkjent professor kompetanse innen fagfeltet og har bred undervisningserfaring på alle nivåer. Han har jobbet i offentlig og privat helsevirksomhet i 48 år. Han har en spesiell interesse for hjerte/kar sykdom, men jobber gjerne med utredning og diagnose hos pasienter med uklar sykdom som ofte ikke har fått hjelp i det offentlige.

Bestill din gratis veiledning

Error: Embedded data could not be displayed.

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

De siste nyhetene og artiklene sendes til innboksen din ukentlig.

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man - ons: kl 8.15 – 14.00

Tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer