Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

Beskrivelse

Sensitivitet overfor gluten kan forårsake nevrologiske symptomer, den hyppigste aktuelle manifestasjonen er cerebellar ataksi (nedsatt koordinasjon av bevegelser)  og kalles da for gluten ataksi. Klinisk mest fremtredende er vanligvis balanseproblemer som ustø gange og dysmetri (treffer ikke det man peker på). Gluten ataksi kan være en av flere årsaker til sporadisk idiopatisk ataksi. Pasientene kan ha cøliaki, men inntil 60 % av disse pasientene har ikke noe tegn til enteropati (cøliaki) ved biopsier. Allikevel responderer mange av disse pasientene godt på glutenfritt kosthold. Økning av transglutaminase isoenzym-6 antistoffer (IgA/IgG) er forbundet med immunrespons mot gluten i sentralnervesystemet.

Idiopatisk cerebellar ataksi den mest studerte tilstanden, men også andre nevrologiske manifestasjoner kan være aktuelle for denne testen. Dette kan for eksempel være ataksi med myoklonus (ufrivillige muskelrykninger), perifer nevropati (nervebetennelse), myopati (muskellidelser),hodepine med abnormiteter i den hvite substans (av og til assosiert med vaskulær demens), svimmelhet. 

Biomarkører som inngår

Transglutaminase Isoenzym-6 IgA og IgG

Lab1 anbefaler at man spiser et variert kosthold 2-3 uker før man tar testen

Bestillingsmuligheter

Analysen er mulig å bestille som selvtest, dvs at vi sender prøveutstyr hjem til deg med alt du trenger for å ta analysen. Se her hva som skjer etter du har bestilt.

Lurer du på hvilken analyse som er riktig for deg?

Hvis du lurer på hvilken analyse som er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager (preanalytisk veiledning). Du kan bestille time her til en preanalytisk veiledning.

Praktisk informasjon

Pris Kr. 1200,-
Prøvemateriale 1 serum rør
Metode

ELISA

Utførende laboratorium Lab1
Forsendelse av prøven til Lab1 Romtemperatur/kjølig eller frossen
Lagring av prøven Frossen
Svartid

21 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater her

Andre aktuelle analyser

UriPep – Peptider i Urin, UMA - Utvidet Matoverfølsomhetsanalyse, Matoverfølsomhet 44, Matoverfølsomhet 22

Oppfølgingsprøve

Egne priser gjelder. Gjelder kun når analysen rekvireres innen 6 måneder etter første prøven

Bestilling

For å bestille flere analyser klikk på "Bestill analyse(r)" og velg fra analysemenyen på bestillingssiden

Prøvetaking

 Denne blodprøven tas hos Lab1 i Sandvika eller andre blodprøvetakingsstasjoner se her for flere adresser. Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre blodprøvetaking

Kan vi hjelpe deg?

Har du behov for mer informasjon om analysen, ta gjerne kontakt med oss

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via vår nettportal 

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater