Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Lipoprint

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

Mange personer med plager og sykdom i sirkulasjonssytemet har normale kolesterolverdier. De forskjellige lipoproteinene, som kolesterol er bundet til, varierer i partikkelstørrelser og klasser, og kan ha ulik betydning for utvikling av sykdom. Store fluffy LDL partikler (lbLDL – klasse 1 og 2) er assosiert med moderat betydning, mens de små tette sdLDL partiklene (klasse 3-7) er assosiert med høyere risiko for sykdom, uavhengig av andre risikofaktorer.  

Lipoprint-analysen separerer de forskjellige kolesterolpartiklene ved hjelp av en FDA-godkjent elektroforese metode. Undersøkelsen tester for total kolesterol, VLDL kolesterol, HDL kolesterol, intermedierte LDL partikler (ILDL A, B,C), lbLDL og sdLDL partikler, samt gjennomsnittlig partikkelstørrelse. Resultatet av undersøkelsen kan si noe om man har type A mønster, som taler for lav risiko, eller type B, som taler for høyere risiko for sykdom.

Intervensjon avhenger av resultatet av undersøkelsen. Livsstilsendringer med vektreduksjon, kosthold, trening, stressreduksjon er viktig. Videre kan statiner være aktuelt. Niacin (nikotinsyre) og fibrater kan påvirke slik at man kan oppnå en endring fra sdLDL partikler til de mindre aterogene lLDL partiklene. Eventuelt kombinasjoner av disse.

Lipoprint gir informasjon om størrelse på LDL-partiklene og beregner en gjennomsnittelig størrelse. Det er de små tette LDL-partiklene som gir høyest risiko for hjertesykdom.

Praktisk infromasjon

Pris Kr. 1500,-
Prøvemateriale 1 serum rør, fastende prøve
Metode

Elektroforese

Utførende laboratorium SYNLAB
Forsendelse av prøven til Lab1 Kjølig
Lagring av prøven Kjølig
Svartid

10 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater her

Andre aktuelle analyser

Fettsyrer i RBC, oksidert LDL, Lp-PLA

Oppfølgingsprøve

Egne priser gjelder. Gjelder kun når analysen rekvireres innen 6 måneder etter første prøven

Bestilling

Analysen er mulig å bestille som selvtest. Se her hva som skjer etter du har bestilt. For å bestille flere analyser klikk på "Bestill analyse(r)" og velg fra analysemenyen på bestillingssiden

Prøvetaking

Denne blodprøven tas hos Lab1 i Sandvika eller andre blodprøvetakingsstasjoner se her for flere adresser. Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre blodprøvetaking

Kan vi hjelpe deg?

Har du behov for mer informasjon om analysen, ta gjerne kontakt med oss

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via vår nettportal 

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon