Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Histaminintoleranse

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

Beskrivelse

Biogene aminer, som histamin, dannes ved nedbrytning av spesielle aminosyrer i maten. Histamin er det mest fremtredende biogene aminet og kan fremkalle symptomer hos mennesker. Hvis du spiser matvarer med høyt innhold av histamin, kan du få akutte symptomer på intoleranse. Stoffenes virkning kan forsterkes, hvis du samtidig drikker alkohol eller tar bestemte former for medisin. Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøyede mengder i f.eks. rødvin, ost, spekepølse og surmelksprodukter, samt i noen fisk og fiskevarer, f.eks. tunfisk, makrell med flere. Histaminintoleranse kan gi en rekke ulike symptomer og plager. Avbryt bruk av antihistaminer i 48 timer før du skal ta denne prøven. Prøven bør tas fastende. Kombinasjonen av forhøyet histamin og redusert diaminoksydase (DAO) kan tale for Histaminintoleranse. DAO <10 U/mL i kombinasjon med symptomer på histaminintoleranse og betydelig bedring av symptomer med en histamin-eliminasjonsdiett over 2 uker kan også tale sterkt for histaminintoleranse uten at histaminprøven er forhøyet.

Indikasjon

Fordøyelsesplager som oppblåsthet, magesmerter, diare, forstoppelse. Hudplager som kløe, rødme, elveblest og angioødem, samt andre symptomer som hodepine, rask puls, hovne øyelokk med flere.

Biomarkører som inngår

Diaminoksidase (DAO), histamin, Total histamin nedbrytningskapasitet (THDC) 

Bestillingsmuligheter

Analysen er mulig å bestille som selvtest, dvs at vi sender prøveutstyr hjem til deg med alt du trenger for å ta analysen. Se her hva som skjer etter du har bestilt.

Lurer du på hvilken analyse som er riktig for deg?

Hvis du lurer på hvilken analyse som er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager (preanalytisk veiledning). Du kan bestille time her til en preanalytisk veiledning.

Praktisk informasjon

Pris Kr. 2500,-
Prøvemateriale 1 serum rør og 0,5 ml EDTA plasma (frossen).
Metode

EIA

Utførende laboratorium SYNLAB
Forsendelse av prøven til Lab1 Frossen
Lagring av prøven Frossen
Svartid

10 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater her

Andre aktuelle analyser

Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser, Dysbiose/Tarmflora analyser, SIBO – Bakteriell overvekst i tynntarmen

Oppfølgingsprøve

Egne priser gjelder. Gjelder kun når analysen rekvireres innen 6 måneder etter første prøven

Bestilling

For å bestille flere analyser klikk på "Bestill analyse(r)" og velg fra analysemenyen på bestillingssiden

Prøvetaking

Avbryt bruk av antihistaminer 48 timer før prøvetaking. Prøven bør tas fastende (>12 timer). Denne blodprøven tas hos Lab1 i Sandvika eller andre blodprøvetakingsstasjoner se her for flere adresser. Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre blodprøvetaking

Kan vi hjelpe deg?

Har du behov for mer informasjon om analysen, ta gjerne kontakt med oss

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via vår nettportal 

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon