Histaminintoleranse

Biogene aminer, som histamin, dannes ved nedbrytning av spesielle aminosyrer i maten. Histamin er det mest fremtredende biogene aminet og kan fremkalle symptomer hos mennesker. Hvis du spiser matvarer med høyt innhold av histamin, kan du få akutte symptomer på intoleranse. Stoffenes virkning kan forsterkes, hvis du samtidig drikker alkohol eller tar bestemte former for medisin. Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøyede mengder i f.eks. rødvin, ost, spekepølse og surmelksprodukter, samt i noen fisk og fiskevarer, f.eks. tunfisk, makrell med flere. Derfor er det viktig å oppbevare slik fisk kaldt. 

Histaminintoleranse kan gi en brennende fornemmelse især på tungen, men også på leppene og i svelget, når du spiser dem. Det kan også komme blærer på tunge og lepper. Hvis du opplever det, skal du spytte ut maten og la være å spise resten. Histaminintoleranse viser seg fra få minutter etter at den histaminholdige matvaren er spist. Varigheten av virkningen er normalt kort - få timer. Andre symptomer på intoleranse med histamin kan være rødme i ansiktet og på hals og bryst, hodepine, kvalme, oppkast, magesmerter, oppsvulmede lepper og feber. I visse tilfeller kan man også få kløe og svimmelhet på grunn av blodtrykksfall. Ved alvorlige forgiftninger kan det komme sjokk, smerter i lungene og pustebesvær. I Norge er det få tilfeller av histaminforgiftning per år.

Histaminintoleranse analysen undersøker konsentrasjonen av enzymet Diamino oksidase (DAO) i serum og histamin i EDTA plasma (frossen).

Indikasjon for testen: Mistanke om histaminintoleranse

Praktisk informasjon

Pris 1400,-
Hva må jeg passe på før prøvetaking? Ved streng/ensidig diett: spis variert 2-3 uker før prøven tas.
Unngå anti-histaminer samme dag som prøvetaking hvis dette er mulig
Prøvemateriale Serum og EDTA plasma (frossen)
Forsendelse Frossen
Avvisning av prøver Opptint EDTA plasma
Forventet svartid 10 virkedager forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, rot i postgangen m.m.)

Bestill time

Generell informasjon om Matoverfølsomhet: Trolig er det altfor mange mennesker, både barn og voksne, som settes på omfattende eliminasjonsdietter uten virkelig å ha undersøkt om dette er nødvendig. Samtidig er det trolig mange som ikke får anbefalt eliminasjonsdietter og som kunne få god hjelp av det for sine helseplager. Av disse årsaker, er det viktig å utføre laboratorietester som sammen med sykehistorien, kan bidra til å avklare om symptomene skyldes matoverfølsomhet eller ikke. Den endelige konklusjonen kan først stilles etter en grundig eliminasjons- og provokasjonsdiett utført av medisinsk/ernæringskyndig helsepersonell. Dette gjelder også for oppfølgingen av kostbehandlingen. Skal man gjøre store endringer i kostholdet bør det være dokumentert at det er stoffer som bør tilføres eller fjernes fra maten. Ved eliminasjonsdietter er det viktig å tilføre ekstra med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å unngå næringsmangler. Testene er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser.

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Resultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via PasientSky

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon

Våre merkevarer

Med1gang
 
Dinhelse.org
Top