Viktig informasjon om sommerstengt

Matoverfølsomhet Histaminintoleranse

Histamin har viktige oppgaver i kroppen vår. Det produseres i cellene ved behov eller tas opp gjennom mat, og deretter brytes ned etter å ha utført sin funksjon. Ved nedsatt funksjon eller mangel på enzymet diaminoksidase (DAO), som bryter ned histaminet, kan det føre til en rekke helseplager. Da kaller vi det histaminintoleranse.

Årsaken til histaminintoleranse kan være økt inntak av histaminrik mat, nedsatt produksjon av enzymet DAO eller at enzymet blir hemmet av bl.a. legemidler eller alkohol. Matvarer med høyt innhold av histamin kan være for eksempel rødvin, ost, spekepølse, surmelksprodukter, samt noen typer fisk og fiskevarer som tunfisk eller makrell.

Histaminintoleranse analysen vår måler konsentrasjonen av DAO-enzymer og histamin, samt Total Histamin Nedbrytningskapasitet (THDC) i blodprøve. Kombinasjonen av forhøyet histamin og redusert DAO, kan tale for histaminintoleranse. Det kan også tale for histaminintoleranse hvis DAO er redusert og man får bedring av symptomer med eliminasjonsdiett av histaminrike matvarer, uten at markøren histamin er forhøyet på blodprøven. Total Histamin Nedbrytningskapasitet (THDC) er et mål på hvor effektiv nedbryningen av histamin er i kroppen. Det er viktig at prøvesvaret tolkes ut fra klinikk og sykehistorie.

Indikasjon/brukes ved

Fordøyelsesplager som oppblåsthet, magesmerter, diare, forstoppelse. Hudplager som kløe, rødme, elveblest og angioødem, samt andre symptomer som hodepine, rask puls, hovne øyelokk med flere.

Biomarkører som inngår

Diaminoksidase (DAO), histamin, Total histamin nedbrytningskapasitet (THDC) .

Lurer du på hvilken analyse som er riktig for deg?

Hvis du lurer på hvilken analyse som er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager. Her kan du lese mer om vår preanalytisk veiledning

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

Praktisk informasjon

Pris
Kr 2 700,-
Prøvemateriale
Serum, EDTA plasma
Forberedelser før prøvetaking
Prøven skal tas fastende. Det vil si at du bør faste fra kl 22:00 kvelden før prøvetakingen. Du kan drikke litt vann på morgenen før prøvetaking. Avbryt bruken av antihistaminer (allergimedisin) 24-48 timer før prøvetaking, hvis dette er mulig.
Svartid
15 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater
Prøvetaking
Denne prøven tas hos Lab1 i Sandvika eller andre prøvetakingsstasjoner . Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre prøvetaking. Se her hva som skjer etter at du har bestilt
Instruksjoner prøvetaking
Les instruksjoner for prøvetaking
Leveringstid
Leveringstiden for pakken er 2-4 virkedager avhengig av hvor du bor i landet
Bestill prøvetaking Reserver tid for prøvetaking

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tir: kl 9.00 – 14.00

Ons - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning Les mer