Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Gastropanel- Magesekk

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

particle

Beskrivelse

Gastropanel inneholder en rekke laboratorieanalyser for å vurdere tilstanden til mageslimhinnen hos pasienter med dyspeptiske mageplager (for lite eller for mye magesyre). I magesekken brytes maten ned (mekanisk og kjemisk) i mindre komponenter ved hjelp av saltsyre og enzymer.  Parietalcellene i ventrikkelen produserer saltsyre (HCl) og intrinsic factor (IF) som er viktig for absorpsjon av bl.a. Vitamin B12. Hovedcellene i ventrikkelen produserer pepsinogen som vha saltsyre omdannes til pepsin og spalter proteiner. Hormonet Gastrin utskilles fra G-celler i antrum og duodenum, og stimulerer magesekkens syreproduksjon, blodtilstrømning og sekresjon av pepsin og intrinsic factor.

Bakterien Helicobacter pylori er hyppig årsak til magesår; ulcus duodeni (tolvfingertarm)  og ulcus ventrikuli (magesekk), og kan behandles med trippelkur (2 typer antibiotika + syrenøytraliserende  behandling). Kronisk infeksjon med Helicobacter pylori kan gi en atrofisk gastritt med for lite mavesyre som kan disponere for malabsorpsjon av Vit B12, jern, magnesium, kalsium og sink,  og øke risiko for kreftutvikling i magesekk/spiserør. 

Indikasjon

Smerter i øvre del av magen, halsbrann,  sure oppstøt, mistanke om for mye eller for lite magesyre; gastritt (betennelse i magesekken). Påvisning av helicobacter pylori infeksjon. Analysepakken er et godt hjelpemiddel for å stille diagnosen atrofisk gastritt, og sier også noe om i hvilke avsnitt av magesekken denne er mest utbredt.

Analyseresultatene tolkes av legespesialist i en rapport som følger med resultatene. Kan være nyttig i utredning av mistenkt magesår (ulcus) før eventuell gastroscopi. Ved mistanke om, eller utredning for, tumor i magesekken skal det alltid gjøres gastroscopi. 

Biomarkører som inngår

Pepsinogen I: biomarkør for øvre del av magesekken (corpus), hyppigst atrofisk gastritt (for lite magesyre).

Pepsinogen II: biomarkør for struktur og funksjon av slimhinnen i hele magesekken.

Pepsinogen I/Pepsinogen II - ratio: sier noe om graden av atrofi av slimhinnen og hvor i magesekken den er mest uttalt. Ratio <3 tyder på atrofisk gastritt i corpus-delen av magesekken.

Gastrin-17: biomarkør for fysiologi og funsjon av nedre del av magesekken (antrum) - for lite eller for mye magesyre. Gastrin-17 konsentrasjonen i blod faller når surhetsgraden i magesekken øker. Antistoff IgG mot Helicobacter pylori for å utelukke bakteriell infeksjon som årsak til ulcus eller gastritt.

Bestillingsmuligheter

Analysen er mulig å bestille som selvtest, dvs at vi sender prøveutstyr hjem til deg med alt du trenger for å ta analysen. Se her hva som skjer etter du har bestilt.

Lurer du på hvilken analyse som er riktig for deg?

Hvis du lurer på hvilken analyse som er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager (preanalytisk veiledning). Du kan bestille time her til en preanalytisk veiledning.

Praktisk informasjon

Pris Kr. 1700,-
Prøvemateriale

1 serum rør eller 1 EDTA plasma, fastende.

Unngå mat, drikke og røyking/snus minst 4 timer før blodprøven (Optimalt er å faste 10 timer før blodprøven skal tas).
En uke før blodprøvetaking: Unngå medisiner som hemmer magesyre produksjon.
En dag før blodprøvetaking: Unngå syrenøytraliserende medisiner.
Hvis man ikke kan unngå medisiner som virker på magesyre, bør dette oppgis på rekvisisjonsskjemaet.

Tilsett 4 dråper (100 ul) gastrin-17 stabilisator (stabil med
stabilisator ved romtemperatur i 3 dager, 2-8 ° C i 7 dager, frosset i 2 uker.
Uten stabilisator 2-8 ° C i 4 timer, frossen i 1 uke)                   

Metode

ELISA

Utførende laboratorium SYNLAB
Forsendelse av prøven til Lab1 Frossen
Lagring av prøven Frossen
Svartid

14 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater her

Andre aktuelle analyser

 Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser, SIBO – Bakteriell overvekst i tynntarmen, Dysbiose/Tarmflora analyser

Oppfølgingsprøve

Egne priser gjelder. Gjelder kun når analysen rekvireres innen 6 måneder etter første prøven

Bestilling

For å bestille flere analyser klikk på "Bestill analyse(r)" og velg fra analysemenyen på bestillingssiden

Prøvetaking

Denne blodprøven tas hos Lab1 i Sandvika eller andre blodprøvetakingsstasjoner se her for flere adresser. Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre blodprøvetaking

Kan vi hjelpe deg?

Har du behov for mer informasjon om analysen, ta gjerne kontakt med oss

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via vår nettportal 

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon