Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Vet du forskjellen mellom LAKTOSEINTOLERANSE og MELKEPROTEIN INTOLERANSE?

Mange ringer og spør oss om hva som er forskjellen på laktoseintoleranse og melkeprotein intoleranse, sier laboratoriesjef Dag Tveiten ved Lab1. Det er viktig å kjenne til forskjellen da mange tror at laktosefrie produkter hjelper ved all type melke allergi/intoleranser, sier Tveiten. Her gir han en kortfattet og enkel beskrivelse av forskjellen.

Vet du forskjellen mellom LAKTOSEINTOLERANSE og MELKEPROTEIN INTOLERANSE?

LAKTOSEINTOLERANSE

Hvis du har intoleranse overfor melkesukker (laktose), kan det gi en rekke fordøyelsesplager. Ubehag er ofte knyttet til inntak av melk eller melkeprodukter. Diagnosen mistenkes dersom det oppnås bedring på laktosefri diett. Symptomene opptrer på litt forskjellig tid etter melkeinntak - fra 15 minutter til 6 timer, noe som kan føre til at melken ikke alltid mistenkes som årsak.

Du kan sjekke deg for laktoseintoleranse hos fastlegen din, dette er en test som det offentlige helsevesen dekker. Har du bekreftet laktoseintoleranse, vil laktosefrie matvarer være et godt alternativ. 

MELKEPROTEIN INTOLERANSE

Om du derimot har intoleranse/økt følsomhet overfor melkeproteiner (kasein og andre), vil det ikke kunne avdekkes med en laktoseintoleranse test. Symptomene er ofte de samme som hos de som har laktoseintoleranse.

Les mer om MelkeproteinScreen

Ved  intoleranse/økt følsomhet overfor melkeproteiner, bør det utføres antistoff tester og annen utredning. Slike tester dekkes ikke av det offentlige helsevesen. Laktosefrie produkter vil ikke hjelpe deg dersom du får påvist melkeprotein intoranse/overfølsomhet for melk. I slike tilfeller bør alle typer meieriprodukter utelukkes fra kostholdet i en periode. 

Trenger du mer informasjon om tester som kan være aktuelt for deg? ta kontak med oss.