Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Ubalanser i tarmfloraen: Dysbiose undersøkelse og behandling

Tarmfloraen har mange funksjoner, blant annet er de innvolvert i produksjonen av vitaminer og andre næringstoffer som aminosyrer. 

Ubalanser i tarmfloraen: Dysbiose undersøkelse og behandling

Tarmfloraen hos en voksen person inneholder >100000 milliarder celler fordelt på > 400 forskjellige bakteriearter. Tarmfloraen har mange funksjoner, blant annet er de innvolvert i produksjonen av vitaminer og andre næringstoffer som aminosyrer. I tillegg produserer disse mikrobene kortkjedede fettsyrer (SCFA) som er viktig for slimhinnecellene i tarmen. Ubalanser i tarmfloraen kalles for dysbiose. Årsaken til denne ubalansen kan skyldes mange faktorer, infeksjoner, dårlig kosthold, antibiotika og medikamenter som smertestillende er noen av de viktigste faktorene.

Hvordan kan man undersøke om man har en dysbiose?

Det finnes i dag ulike avføringsanalyser som kan se på tarmfloraen og avdekke dysbiose. Det finnes både dyrkningsanalyser og PCR/DNA baserte analyser.

Les mer om CPx3 - Comprehensive Parasitology profile

Hvordan kan man rette opp en dysbiose?

Det er ulike måter å gjøre dette på, men først og fremst er det viktig å behandle bakenfoliggende årsaker som eventuelle patogene mikrober (sopp, bakterier, parasitter). Deretter kan det være aktuelt å tilføre probiotika for å gjenopprette balanse. En aktuell metode er å tilføre 5-10 milliarder probiotiske mikrober to ganger daglig på tom mage (probiotika bør være frysetørrede bakterier som pulver, tabletter eller kapsler) i 6-12 uker. Avhengig av graden av mageplager, kan dosen økes opp til 50 milliarder. I tillegg til å gi probiotika, er det også viktig å tilføre prebiotika som er mat for probiotika. Dette kan man få tilført ved å spise mye løk, asparges, banan, frisk frukt, rå grønnsaker, belgfrukter, hele gryn, frø og nøtter.