Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Tarmflora/mikrobiota - Hva er det?

Mikrober er en generell benevnelse på bakterier, sopp, parasitter og virus for å nevne noen. Et mikrobiom er en samling av mikrober som lever i et felles samfunn, for eksempel i tarmen til mennesker. 

Tarmflora/mikrobiota - Hva er det?

Mikrober er en generell benevnelse på bakterier, sopp, parasitter og virus for å nevne noen. Et mikrobiom er en samling av mikrober som lever i et felles samfunn, for eksempel i tarmen til mennesker. Ofte kaller vi dette for tarmflora eller mikrobiota. Mennesket begynner å bygge sitt mikrobiom i det øyeblikket vi blir født. Hvor og hvordan vi blir født spiller en stor rolle for hvilken tarmflora vi får. Barn født vaginalt får i seg et rikere mikrobiom enn barn som blir født med keisersnitt og det tyder på at dette kan ha betydning for helsen videre i livet. Babyer tar opp mikrober fra andre mennesker og ting de berører og fortsetter med å ta opp mikrober resten av livet. Mikrobiomet utvikler seg over tid og endres avhengig av dets omgivelser.

Hva gjør mikrobiomet?

Inntil nylig mente man at bakterier kun hadde en rolle i å regulere tarmbevegelser. Imidlertid vet vi nå at tarmfloraen kan påvirke hele kroppen, inkludert hjernen. Av funksjoner til tarmfloraen kan nevnes produksjon av vitaminer, bidrar i fordøyelsen, og styrker immunforsvaret.

Les mer om Dysbiose/Tarmflora analyser