Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Plages du av kronisk elveblest? Det kan skyldes Histaminintoleranse.

Mest typisk for kronisk elveblest er at plagene opptrer nesten daglig og i alle fall flere dager i uken gjennom store deler av året.

Det som i de første tilfellene ser ut som akutt elveblest (urtikaria), kan vise seg å være begynnelsen til en kronisk form. Varer tilstanden mer enn 8 dager, er det mulig at det er starten på kronisk elveblest. Det samme gjelder hvis elveblest kommer og går over lengre tid. Mest typisk for kronisk elveblest er at plagene opptrer nesten daglig og i alle fall flere dager i uken gjennom store deler av året. Denne tilstanden forekommer sjelden hos barn; mest mellom 20 og 60 år. Årsakene til kronisk elveblest er mange. Det kan være allergi, kjemisk overfølsomhet, kulde, sol og trykkutløst, anstrengelser, stress og flere ukjente årsaker.

Histaminintoleranse kan gi mange ulike helseplager!

Histaminintoleranse er en mulig årsak til elveblest. Histaminintoleranse er en ikke-allergisk reaksjon som betyr at for mye histamin hopes opp i cellene på grunn av manglende nedbrytningskapasitet til blant annet enzymet diaminoksidase (DAO). Histamin vil føre til kløe og blemmete hudutslag (vabler), og rødme som man ser typisk ved elveblest.

Det er publisert flere studier som konkluderer med betydelig reduserte symptomer på elveblest enten med bruk av histaminfattigkost og/eller med tilskudd av DAO-enzym. Referansene til disse studiene kan du få ved å henvende deg til Lab1.

Les mer om Histaminintoleranse analyse