Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Noen kommentarer - Glutenfritt kan øke risikoen for diabetes 2

Dette er viktig informasjon, jeg ønsker imidlertid å peke på et par faktorer av som er av betydning i denne forbindelse.

Noen kommentarer - Glutenfritt kan øke risikoen for diabetes 2

Dagbladet slår stort opp på avisens førsteside mandag "Ny forskning", "Glutenfritt kan øke risikoen for diabetes 2"

Les hele artikkelen her: Glutenfri mat kan øke risikoen for diabetes 2

Kommentar fra Dag Tveiten ved Lab1

Dette er viktig informasjon, jeg ønsker imidlertid å peke på et par faktorer av som er av betydning i denne forbindelse.

  1. Det er viktig å undersøke om man virkelig har gluten sensitivitet eller annen form for matoverfølsomhet. Trolig er det altfor mange mennesker, både barn og voksne, som settes på omfattende eliminasjonsdietter uten virkelig å ha undersøkt om dette er nødvendig. Samtidig er det trolig mange som ikke får anbefalt eliminasjonsdietter og som kunne få god hjelp av det for sine helseplager. Av disse årsaker, er det viktig å utføre laboratorietester som sammen med sykehistorien, kan bidra til å avklare om symptomene skyldes matoverfølsomhet eller ikke. Den endelige konklusjonen kan først stilles etter en grundig eliminasjons- og provokasjonsdiett utført av medisinsk/ernæringskyndig helsepersonell.
  2. De som går på glutenfritt kosthold, bør øke inntak av fiber fra feks brun ris, belgfrukter med mye fiber, samt selvsagt grønnsaker og frukt som inneholder fiber. Lege Berit Nordstrand har en kommentar til dagens artikkel i Dagbladet: "Vi mener det ikke er glutenfri som er problemet, men at folk velger glutenfri ferdigmat og melblandinger laget på mais-og potetstivelse. Kjøp naturlig glutenfrie korn og frø som hirse, amaranth, bokhvete, kikertmel, mandelmel osv."