Når kan det være aktuelt å benytte IgG Matoverfølsomhetstester?

Publisert 05/06/2020

Det vil være aktuelt å undersøke for IgG-matantistoff i forbindelse med kroniske mage-tarm plager når alle andre anbefalte undersøkelser er negative (cøliaki, laktoseintoleranse, IgE-matallergi, gastroskopi og koloskopi), om en ikke opplever effekt av dietter (f.eks. FODMAP), og det ikke er tilstede alarmsymptomer som blod i avføringen, nattlig diaré, økende magesmerter og vekttap. Familiære mage- og tarmsykdommer bør også tas i betraktning.

Hvordan kan mage- og tarmproblemer, tretthet, psykiske plager og ulike vondter i kroppen skyldes mat og proteiner fra mat?

Kroniske mage- og tarmproblemer, muskle- og leddsmerter, tretthet/slapphet, immunsykdommer, nedstemthet er alle eksempler på helseplager hvor eliminasjonsdiett basert på IgG-matantistoff tester kan være aktuelt. Tyske retningslinjer anbefaler eliminasjonsdiett basert på høye konsentrasjoner av IgG-matantistoff hos pasienter med mage- og tarmproblemer (fordøyelsesplager) hvis alle andre undersøkelser og behandlinger ikke har gitt resultater.

Patofysiologisk tenker man seg at disse IgG-antistoffene ikke i seg selv gir symptomer, men at de ved å danne immunkomplekser induserer en inflammatorisk reaksjon. Hos disse pasientene er det nyttig å forsøke eliminasjon av matvarer som har gitt høye nivåer av IgG antistoff (Klasse 3 og 4) for etter en eventuell bedring å gjøre et provokajsonsforsøk for å være sikker på diagnosen.

Helseplager som kan være forbundet med forsinket immun mediert matoverfølsomhet

Vi har flere ulike analyser som går på matoverfølsomhet, hvor prøvetakingen kan enten tas som en fingerstikkprøve hjemme, eller en blodprøve som gjøres av helsepersonell. Prøvene hos oss undersøker senreaksjoner (IgG) på matvarer og ikke straksallergi (IgE). Hvis du mistenker straksallergi på matvarer, må du til fastlegen for å undersøke det. Det gjelder også laktoseintoleranse (intoleranse for melkesukker).  

Analysene som tas som vanlig blodprøve er Utvidet matoverfølsomhet (UMA), Matoverfølsomhet 44 og Matoverfølsomhet 22.  

  • UMA analyserer antistoffer (IgG) for 44 matvareproteiner, inkludert zonulin (markør for "Lekk tarm") og cøliaki
  • Matoverfølsomhet 44 analyserer antistoffer (IgG) for 44 matvarer 
  • Matoverfølsomhet 22 analyserer antistoffer fra 22 matvarer

Alle de tre nevnte, analyserer også IgA gliadin og kumelk. Hvis noen av de skulle være aktuelle, kan blodprøven tas hos oss eller hos din lege. Du får tilsendt utstyr.

Vi tilbyr også hjemmetester som gjøres enkelt med et fingerstikk. Da føres blod på et spesielt filterpapir. De kalles ImuPro og tester også for antistoffer (IgG) av matvareproteiner. Lister under det vi tilbyr:

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

De siste nyhetene og artiklene sendes til innboksen din ukentlig.

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man - ons: kl 8.15 – 14.00

Tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn