Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Når kan det være aktuelt å benytte IgG Matoverfølsomhetstester?

IgG betyr "Immunglobulin G". Immunglobuliner er antistoffene som finnes i blodet ditt. 

Det vil være aktuelt å undersøke for IgG-matantistoff i forbindelse med kroniske mage-tarm plager når alle andre anbefalte undersøkelser er negative (cøliaki, laktoseintoleranse, IgE-matallergi, gastroskopi og koloskopi), om en ikke opplever effekt av dietter (f.eks. FODMAP), og det ikke er tilstede alarmsymptomer som blod i avføringen, nattlig diaré, økende magesmerter og vekttap. Familiære mage- og tarmsykdommer bør også tas i betraktning.

Hvordan kan mage- og tarmproblemer, tretthet, psykiske plager og ulike vondter i kroppen skyldes mat og proteiner fra mat?

Kroniske mage- og tarmproblemer, muskle- og leddsmerter, tretthet/slapphet, immunsykdommer, nedstemthet er alle eksempler på helseplager hvor eliminasjonsdiett basert på IgG-matantistoff tester kan være aktuelt. Tyske retningslinjer anbefaler eliminasjonsdiett basert på høye konsentrasjoner av IgG-matantistoff hos pasienter med mage- og tarmproblemer (fordøyelsesplager) hvis alle andre undersøkelser og behandlinger ikke har gitt resultater.

Patofysiologisk tenker man seg at disse IgG-antistoffene ikke i seg selv gir symptomer, men at de ved å danne immunkomplekser induserer en inflammatorisk reaksjon. Hos disse pasientene er det nyttig å forsøke eliminasjon av matvarer som har gitt høye nivåer av IgG antistoff (Klasse 3 og 4) for etter en eventuell bedring å gjøre et provokajsonsforsøk for å være sikker på diagnosen.

Helseplager som kan være forbundet med forsinket immun mediert matoverfølsomhet