Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Har tungmetaller og stoffskifte en sammenheng?

For at du skal ha et velfungerende stoffskifte, er det viktig at kroppen produserer tilstrekkelig og i balansert mengde stoffskiftehormoner - T3 (triiodthyronin) og T4 (thyroxin).

Har tungmetaller og stoffskifte en sammenheng?

Faktorer som kan hemme produksjonen av T4 og T3 kan være stress, skader, stråling, noen medikamenter, fluor (fluor er en antagonist til jod - jod er nødvendig for å danne stoffskiftehormoner), toksiner feks insektsmidler/ugressmidler, tungmetaller som kvikksølv, kadmium og bly samt autoimmune sykdommer som for eksempel glutensensitivitet - cøliaki. De samme faktorene kan også gjøre at T4 omdannes til revers T3 i stedet for til det aktive og viktige hormonet T3.

Miljøgifter (toksiner og tungmetaller) kan påvirke produksjonen av stoffskiftehormoner ved blant annet å hemme transporten av jod, hemme stoffskiftehormonbindende proteiner, påvirke enzymer som deiodinase og stoffskiftehormon reseptorer.

Les mer om Jod i kostholdet

Tungmetallet kvikksølv kan hemme produksjonen av stoffskiftehormoner ved at kvikksølv kan redusere produksjonen av TSH (Thyoidea Stimulerende Hormon) og hemme deiodinaser (enzymer som regulerer aktivering og deaktivering av stoffskiftehormoner).

Tungmetaller og miljøgifter kan analyseres på ulike måter, både i urin og blodprøver.