Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Analyse av Mineral- og Spormetall Status!

Resultater fra flere ulike typer av prøvemateriale kan gi et mer komplett bilde på mineral og spormetall status enn en enkelt prøve.

Analyse av Mineral- og Spormetall Status!

Det finnes ingen enkelt laboratorieanalyse som kan gi svar på total mineralstatus i kroppen. Hvert mineral og sporstoff har ulike betingelser og begrensinger avhengig om man måler det i fullblod, serum, plasma, urin, hår eller annet vev. Serumprøver er det som erfaringsmessig mest benyttes, selv om serum egentlig er best egnet til å påvise uttalte mangler eller overdoseringer. Urinprøver har sine begrensninger når det gjelder mineral status da resultatet fra urinprøver kan variere siden den reflekterer nylig inntak av mineralet. Håranalyser kan være nyttige som screening i forbindelse med tungmetaller, men har trolig begrenset nytte for vurdering av mineraler og spormetall status (1). Når det gjelder blod, tyder det på at fullblod prøver (Na-Heparin) eller RBC (EDTA blod) prøver er verdifulle som tillegg til serumprøver for enkelte av mineralene og spormetallene.

Resultater fra flere ulike typer av prøvemateriale kan gi et mer komplett bilde på mineral og spormetall status enn en enkelt prøve. Det er dette vi har gjort med vårt nye panel for analyse av utvalgte sentrale mineraler og sporstoffer.

Les mer om Mineral-og spormetall panel

Referanse:

1) Seidel S et al. Assessment of commercial laboratories performing hair mineral analysis. JAMA 2001;285(1):67-72