Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Tolkning av svar og behandling av jodmangel

Ved jod mangel (dvs < 0,8 µmol/døgn), vil behandlingen bestå av å spise mer meieriprodukter, mager fisk og/ eller kosttilskudd som inneholder jod.

 Tolkning av svar og behandling av jodmangel

Ved jod mangel (dvs < 0,8 µmol/døgn), vil behandlingen bestå av å spise mer meieriprodukter, mager fisk og/ eller kosttilskudd som inneholder jod. Det viktigste er å unngå at tilstanden oppstår. En studie viser at jod inntaket i den norske befolkningen stort sett ligger innenfor anbefalte grenser. De gruppene som skiller seg ut i negativ retning, er unge jenter (som har lavt inntak av meieriprodukter), gravide og ammende (som har økt behov) og de som av ulike årsaker utelater fra eller inntar lite meieriprodukter i kostholdet. De fleste av disse vil ha behov for kalsium- og jod tilskudd.

Dersom du har sannsynlig jodmangel, vil det være aktuelt å undersøke skjoldkjertelhormoner og stoffskiftet med blodprøver. Urin samlet fra ett døgn kan brukes til å vurdere jod nivået i kroppen.

Forebygging er viktigst. Mangeltilstand i svangerskap kan føre til varige hjerneskader hos barnet. I svangerskap er det derfor ekstra viktig å spise variert. Gravide og ammende kvinner som har et lavt inntak av kumelk/yoghurt eller hvit saltvannsfisk er anbefalt å ta et daglig kosttilskudd med 150 µg jod daglig. Kvinner i fruktbar alder som inntar lite av eller ikke bruker melk- eller meieriprodukter og heller ikke spiser fisk bør bruke daglig kosttilskudd med 100 µg jod/dag (Helsedirektoratet).

Les Hvordan undersøke om man har jodmangel?

Trenger du mer info om jod eller jodmangler, ta gjerne kontakt med oss

Referanser:

  1. Kosthåndboken - Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet, sist endret 2016. helsedirektoratet.no
  2. Iodine status worldwide: WHO global database on iodine deficiency. Geneva: World Health Organization; 2004.
  3. WHO. Urinary iodine concentrations for determining iodine status deficiency in populations. Vitamin and Mineral Nutrition Information System. Geneva: World Health Organization; 2013.
  4. UpToDate: Iodine: Drug information; 2014
  5. Bruset S og Tveiten D. Helse på Grønn Resept. Gyldendal 1999.