Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Microbiota lekk tarm og matoverfolsomhetsreaksjoner

Immunsystemet som finnes i tarmen er det største i hele kroppen. Over 80% av hele immunforsvaret vårt har sitt utspring fra tarmen. Det sikrer oss i form av en barriere mot bakterier, virus, andre patogener og proteiner fra matvarer vi spiser. 

Kroppen vår har utviklet en ekstraordinær beskyttelse i forhold til mat på en betingelse av at maten fordøyes tilstrekkelig og passerer mage-tarm slimhinnen på en tilsiktet måte, nemlig gjennom tarmcellene. Lekk tarm, eller økt tarmpermeabilitet, oppstår når denne tynne slimhinnen (0,03 mm tynn) bestående av celler og slimlag blir ødelagt og som da gjør at ufordøyede matproteiner og peptider, toksiner og mikrober «lekker» gjennom barrieren og inn i blodsirkulasjonen. Disse fremmede substansene kan når de entrer blodbanen forårsake betennelser og intoleranser/allergier og gi ulike helseplager både i fordøyelsessystemet og ellers i kroppen. Hvis denne betennelsestilstanden får lov til å pågå i lang tid, kan autoimmune reaksjoner oppstå.

Hva forårsaker “lekk tarm”?

Foruten infeksjoner, ubalanser i tarmfloraen, sopp, misbruk av legemidler, toksiske stoffer, stress, mye fysisk aktivitet/anstrengelser, så kan noen type matproteiner forårsake «lekk tarm». Dette kan være i mat man inntar daglig. Matproetinene kan bli oppfattet som fremmede stoffer som fører til at immunapparatet produserer antistoff som igjen kan aktivere en immunologisk reaksjon.

Hvorfor?

Hvis man spiser de aktuelle matvarene daglig, kan dette fremme betennelsesreaksjoner hver dag, og tarmslimhinnen kan bli permanent lekk. I tillegg vil det ofte oppstå ubalanser i tarmfloraen som ytterligere forsterker utviklingen av en «lekk tarm»

Hva kan man gjøre?

To viktige trinn for god tarmhelse:

Eliminasjonsdiett basert på IgG-matantistoffanalyser er en nøkkelfaktor for å reparere en økt tarmpermeabilitet og bedre toleransen for mat som igjen vil kunne forebygge betennelser, allergier og intoleranser og autoimmune sykdommer

Sørg for å ha en sunn og velbalansert tarmflora. Spis mat rik på fiber (hvis det tolereres) for å tilføre tarmcellene butyrat og innta pre- og probiotiske matvarer, eventuelt som tillegg i form av tilskudd.

Lab1 analyser

Lab1 matoverfølsomhetstester og ImuPro-testene er pålitelige og presise tester for IgG-antistoff mot matproteiner. Disse testene kan bidra til å sette opp målrettede eliminasjonsdietter. Dette anbefales å gjøre i samarbeid med en behandler som er godt kjent med IgG-testers styrker og begrensninger. I tillegg har Lab1 flere ulike tester for å undersøke tarmflora/mikrobiota, lekk tarm og bakteriell oppvekst i tynntarmen (SIBO).