Dele opp faktura fra Lab1!

Matallergi og matintoleranser: kjenner du til forskjellen?

Publisert 16/10/2017

Matallergi og matintoleranser: kjenner du til forskjellen?

Det er ofte vanskelig å finne ut hvilke matvarer som ikke tolereres av kroppen og hvorfor. Var det mysli til frokost, eplet du spiste som mellommåltid, pasta med rikelig med ost til middag, eller kunne det til og med være det vin glasset du drakk om kvelden? Det er mange grunner til at enkelte matvarer kan utløse ubehag som luftsmerter, oppblåsthet, diaré, hodepine eller hudproblemer: det kan skyldes en forsinket matallergi, straksallergi, cøliaki, fruktosmalabsorpsjon eller laktose- eller histaminintoleranse.

Disse reaksjonene er generelt karakterisert som uønskede matreaksjoner - matoverfølsomhet. Noen reaksjoner utløses av immunsystemet (allergier), mens andre reaksjoner utløses ikke av immunsystemet (intoleranser). Med så mange varianter av matoverfølsomhet og testprosedyrer som tilbys, er det ikke lett å ha oversikten.

Når det gjelder allergiske reaksjoner, er det forskjellige typer. Mest kjent er straksallergi, IgE-mediert allergi. Et typisk eksempel på dette er høysnue - mange mennesker er kjent med det i forbindelse med våren og spredning av pollen fra trær og gress. Straksallergier inkluderer også de som er forårsaket av f.eks. husholdningsstøv og kjæledyrhår. Den allergiske reaksjonen skjer umiddelbart etter kontakt med allergenet. En umiddelbar reaksjon kan også oppstå når man spiser mat. Dette manifesterer seg vanligvis innen få sekunder til minutter i form av kløe, tett nese, hevelse i slimhinner i munnen eller til og med som livstruende anafylaktisk sjokk.

De forsinkede matallergiene, kjent som type III-allergi, kan være mediert av IgG antistoff mot matproteiner. Symptomene oppstår vanligvis et par timer eller til og med dager etter matinntak. Vanligvis harmløse matvarer kan forårsake en kronisk inflammasjon som kan spre seg til hele kroppen som et resultat av en immunrespons. Hvis matproteiner/antigener identifiseres som fremmedlegemer av immunsystemet, kan såkalte IgG-antistoffer dannes for å motvirke dem. Forsinkede matallergier, eller alment kjent som matintoleranmser, kan gi mange ulike helseplager.

Hva er forskjellen mellom IgG og IgE?

Oversikt over noen av de vanligste matoverfølsomhetsreaksjonene:

Type Årsaker Typiske symptomer
Straksallergi
Type I
IgE-mediert
Umiddelbare reaksjoner fra immunapparatet (sekunder til minutter) Akutt Hudutslag, eksem
Kortpustethet
Oppkast
Diaré 
Anafylaktisk sjokk
Forsinket matallergi
Type III
IgG-mediert
Forsinket immunrespons (timer eller dager)
Kroniske
Oppblåsthet, luft
Diaré 
Magesmerter
Migrene
Hudsymptomer
Leddsmerter/plager
Cøliaki Immunrespons
Autoimmun sykdom
Diaré
Magesmerter
Oppblåsthet
Kvalme
Vektreduksjon
Histaminintoleranse Nedsatt funksjon til/ mangel på enzymer som bryter ned histamin Diaré 
Migrene
Hjertebank
Kløe
Rennende nese/nesetetthet
Laktoseintoleranse Nedsatt funksjon til/ mangel på enzym som bryter ned laktose (melkesukker) Magesmerter
Oppblåsthet
Kolikk
Kvalme
Diaré

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tir: kl 9.00 – 14.00

Ons - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer