Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Jod: Nødvendig mineral for produksjonen av stoffskiftehormonene

Jod er et mineral som er nødvendig for produksjonen av stoffskiftehormonene T4 og T3 som foregår i skjoldkjertelen. Dette er den eneste kjente funksjonen jod har i kroppen. Hele 80% av kroppens jod innhold finnes også der.

 Nødvendig  mineral for produksjonen av stoffskiftehormonene

Jodmangel fører til redusert produksjon av stiffskiftehormonene og etter hvert til hypotyreose (lavt stoffskifte) og struma. På verdensbasis er jodmangel meget utbredt. Jodmangel er særlig utbredt i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Også i Europa er jodmangel vanlig, særlig i de sydeuropeiske landene. Ifølge WHO er jod behovet minimum 150 µg/døgn (1,2 µmol/døgn) hos voksne, omtrent 200 µg/døgn (1,6 µmol/døgn) hos gravide og 290 µg/døgn (2,3 µmol/døgn) hos ammende.

Jod er igjen svært viktig for vekst og utvikling av nervesystemet, og under svangerskap er det nødvendig at mor har tilstrekkelig inntak for å sikre hjerneutviklingen til fosteret.

Les Jod i kostholdet

Trenger du mer info om jod eller jodmangler, ta gjerne kontakt med oss

Referanser:

  1. Kosthåndboken - Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet, sist endret 2016. helsedirektoratet.no
  2. Iodine status worldwide: WHO global database on iodine deficiency. Geneva: World Health Organization; 2004.
  3. WHO. Urinary iodine concentrations for determining iodine status deficiency in populations. Vitamin and Mineral Nutrition Information System. Geneva: World Health Organization; 2013.
  4. UpToDate: Iodine: Drug information; 2014
  5. Bruset S og Tveiten D. Helse på Grønn Resept. Gyldendal 1999.