Dele opp faktura fra Lab1!

Eggeproteiner og mat

Publisert 11/03/2019

Eggeproteiner og mat

Sammensetningen gjør at kroppen vår kan utnytte opptil 95 % av eggeproteinene. Ett egg dekker rundt 15 % av vårt daglige proteinbehov. Eggehviten består hovedsakelig av vann, men i tillegg inneholder hviten 11 % proteiner og vannløselige vitaminer, natrium, kalium, mineraler og klorider. Eggeplommen er rik på lecitin, fettstoffer (fosfolipider, kolesterol), vitamin A, B1, B2, D og E, kalsium, fosfor og jern. Eggehvite er ofte et sterkt antigen. Du bør derfor prøve å unngå egg helt hvis det taler for at du har allergi/overfølsomhet for egg. Egg allergi/overfølsomhet er allergi/overfølsomhet mot proteiner som finnes i egg, både i hviten og plommen. Egg fra andre fugler som er undersøkt viser kryssreaksjoner med hønseegg. f.eks vil vaktelegg kunne gi allergisk reaksjon hos personer med egg allergi/overfølsomhet. I få tilfeller kan personer med allergi/overfølsomhet overfor egg heller ikke tåle kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det har ingen ernæringsmessige konsekvenser å unngå egg, men det kan være et sosialt problem.

Oversikt over produkter som kan inneholde egg

Glutenfritt brød, Pannekaker, Quiche/Pai, Gratenger, Dessert, Sauser, Søtsaker, Brødpålegg, Supper, Kjøttprodukter, Kaker, Gryteretter, Kakeblandinger, Ferdigmat, Majones, Iskrem, Hamburger, Pølser, Sennep, Ketchup, Kaviarmix, Boller penslet med egg og Pasta. Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det kan noen ganger kan være egg i produkter der man ikke forventer å finne det.

Egg kan skjule seg bak følgende betegnelser

Eggeplomme: Ovalbumin, Albumin, Globulin, Lecitin E322

Eggehvite: Livetin, Lysozym E1105, Ovomucoid

Erstatning/Alternativer for egg

Bruk eggeerstatning, No-egg eller bakepulver i bakverk som erstatning for egg. Tilsett gjerne litt maismel for å få gul farge og et par spiseskjeer vann eller olje som erstatning for væsken i egget.

Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tir: kl 9.00 – 14.00

Ons - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer