Viktig informasjon om romjulslukket

Eggeproteiner og mat

Publisert 11/03/2019

Eggeproteiner og mat

Sammensetningen gjør at kroppen vår kan utnytte opptil 95 % av eggeproteinene. Ett egg dekker rundt 15 % av vårt daglige proteinbehov. Eggehviten består hovedsakelig av vann, men i tillegg inneholder hviten 11 % proteiner og vannløselige vitaminer, natrium, kalium, mineraler og klorider. Eggeplommen er rik på lecitin, fettstoffer (fosfolipider, kolesterol), vitamin A, B1, B2, D og E, kalsium, fosfor og jern. Eggehvite er ofte et sterkt antigen. Du bør derfor prøve å unngå egg helt hvis det taler for at du har allergi/overfølsomhet for egg. Egg allergi/overfølsomhet er allergi/overfølsomhet mot proteiner som finnes i egg, både i hviten og plommen. Egg fra andre fugler som er undersøkt viser kryssreaksjoner med hønseegg. f.eks vil vaktelegg kunne gi allergisk reaksjon hos personer med egg allergi/overfølsomhet. I få tilfeller kan personer med allergi/overfølsomhet overfor egg heller ikke tåle kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det har ingen ernæringsmessige konsekvenser å unngå egg, men det kan være et sosialt problem.

Oversikt over produkter som kan inneholde egg

Glutenfritt brød, Pannekaker, Quiche/Pai, Gratenger, Dessert, Sauser, Søtsaker, Brødpålegg, Supper, Kjøttprodukter, Kaker, Gryteretter, Kakeblandinger, Ferdigmat, Majones, Iskrem, Hamburger, Pølser, Sennep, Ketchup, Kaviarmix, Boller penslet med egg og Pasta. Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det kan noen ganger kan være egg i produkter der man ikke forventer å finne det.

Egg kan skjule seg bak følgende betegnelser

Eggeplomme: Ovalbumin, Albumin, Globulin, Lecitin E322

Eggehvite: Livetin, Lysozym E1105, Ovomucoid

Erstatning/Alternativer for egg

Bruk eggeerstatning, No-egg eller bakepulver i bakverk som erstatning for egg. Tilsett gjerne litt maismel for å få gul farge og et par spiseskjeer vann eller olje som erstatning for væsken i egget.

Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling.
Rabattkoden gjelder ikke på allerede nedsatte pakkepriser eller på Mycotox og Toxdetect.

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no
Org. 991353992

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

\

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en uforpliktende veiledning Les mer