Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Hvordan tester man for SIBO?

SIBO betyr bakteriell overvekst i tynntarmen (small intestine bacterial overgrowth - SIBO). SIBO kan resultere i mage-tarm plager som oppblåsthet og gass i magen, spesielt etter måltider, såvel som andre irritabel tarm symptomer (IBS). 

Hvordan tester man for SIBO?

Gullstandard metoden for å diagnostisere SIBO er basert på å dyrke bakterier i aspirat fra tynntarmen. Det vil si at man får en slange ned i gjennom svelget og til tynntarmen (jejunum) og så blir det sugd opp tynntarmsinnhold. Aspiratet blir så bli overført til et anaerobt transportmedium og innholdet dyrkes for aerobe og anaerobe organismer. Denne metoden blir ikke benyttet så mye i rutinen da den er omfattende, invasiv og kostbar.

Les mer om Hva er SIBO?

Derfor er det mange eksperter som heller anbefaler pusteprøve ved mistanke om SIBO. Pusteprøver har litt lavere sensitivitet og spesifisitet sammenlignet med jejunal aspiratkultur, men til gjengjeld er de lette å utføre, ikke-invasive, mindre kostbare og brukes ofte for å diagnostisere SIBO. Ved en pusteprøve blir en bestemt dose karbohydratsubstrater (for eksempel laktulose) metabolisert av tarmfloraen. Som resultat produseres analytter som absorberes i tynntarmen og til slutt utskilles gjennom pusten (metan og hydrogen gass) og mengden av denne gassen kan måles. Testen tas over 3 timer og krever noen forberedelser i dagene før testen skal tas. 

Indikasjon

Plager i mage-tarm, fordøyelsen, mistanke om malabsorpsjon

Les mer om SIBO – Bakteriell overvekst i tynntarmen

Gjennomføring av prøveinnsamlingen