Trondheim onsdag 25. september 

Bioingeniør og daglig leder ved Lab1 Dag Tveiten vil ta for seg flere spennende temaer.


 

Hvordan kan mat og proteiner i maten gi mage- og tarmplager?

 Årsaken til det er blant annet at når proteiner fra maten passerer tarmslimhinnen uten å være helt fordøyet, kan disse aktivere immunforsvaret vårt og det kan dannes IgG og IgA antistoff mot matproteinene.  

Matproteiner, fra for eksempel gluten i hvete, rug og bygg og casein i meieriprodukter kan gi mage-tarm plager (smerter, oppblåsthet osv.) ved at disse proteinene (antigener) kan stimulere til dannelse av IgG antistoff av immunapparatet vårt. Andre matprotein som kan trigge slike IgG antistoff finnes blandt annet i egg, soya, mais, ris og tomat.

Når disse antigenene fra mat og IgG antistoff møtes i blodet, kan disse sammen danne såkalte immunkomplekser. Disse immunkompleksene kan aktivere til dannelsen av betennelsesceller som igjen kan føre til symptomer og plager fra tarmen. Eliminasjon av mat som kan bidra til dannelsen av slike IgG antistoff, kan føre til mindre plager siden man fjerner en del av det som er med på å danne immunkomplekser, nemlig matantigenene. Da vil det ikke dannes flere slik immunkomplekser og betennelsen avtar gradvis. 

Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet

Generelt

  • Analysene og resultatene fra disse er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser
  • Skal man gjøre store endringer i kostholdet, bør det være dokumentert at det er stoffer som anbefales tilført eller fjernet fra maten
  • Ved eliminasjonsdietter, er det viktig å tilføre ekstra med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å unngå næringsmangler
  • Ved oppstart av eliminasjonsdiett og i beslutningen om den skal fortsettes med, bør man være nøye med å sikre at man ikke blir underernært som følge av dietten
  • Lab1 anbefaler at man blir fulgt opp av en helsearbeider med gode kunnskaper om analysene, kosthold og bruken eliminasjonsdietter