Lab1 tilbyr nå analysepakken Anti-SARS-CoV-2 (COVID-19) Immunoplex. Les mer her

Forhøyet IgG antistoff mot kumelk: Er det OK å benytte laktosefrie meieriprodukter?

En pasient har forhøyet IgG antistoff mot kumelk. Er det OK for han å benytte laktosefrie meieriprodukter?

Er det OK å benytte laktosefrie meieriprodukter?

Nei, IgG matoverfølsomhetstestene til Lab1 er spesifikke for proteiner. Laktose blir ikke testet i våre Matoverfølsomhetstester. Siden laktose er et sukker (melkesukker) og ikke et protein, kan laktose ikke danne IgG antistoff. Laktosefrie meieriprodukter inneholder samme proteiner som vanlig meieriprodukter. Har du forhøyet IgG (og IgA) antistoff mot melk og ikke påvist laktoseintoleranse, vil ikke laktosefrie produkter hjelpe.

Les Vet du forskjellen mellom LAKTOSEINTOLERANSE og MELKEPROTEIN INTOLERANSE?

Behandling av melkeallergi/intoleranse innebærer fullstendig eliminasjon av kumelks protein i kosten. Melkeproteiner finner du i alle typer meieriprodukter, i tillegg til at melkepulver, smør/margarin, fløte og lignende brukes som ingredienser i de fleste blandingsprodukter. Det er derfor viktig å alltid lese varedeklarasjonen nøye for å gjøre seg kjent med hvilke produkter som er trygge. Også melk fra sau, geit, hest, bøffel og lignende bør unngås, da melkeproteiner fra andre pattedyr ligner mye på kumelks proteiner.

Les Eliminasjon av melk-og meieriprodukter

Gode melkeerstatninger kan være soyabaserte, havrebaserte eller risbaserte.

Fjerner man melk/meieriprodukter fra kostholdet, fjerner man samtidig en matvaregruppe som bidrar med ca. 70 % av kalsiuminntaket, 70 % av jod inntaket, 25 % av proteininntaket samt en stor del av B-vitamin og sporstoffinntaket. Det er derfor viktig at melken erstattes med matvarer som bidrar med de samme næringsstoffene.