Påskestengt 2024; les mer om innsendingsfrister

Føler du deg ofte trett og sliten? Kanskje kan det skyldes noe med kostholdet ditt

Publisert 11/03/2021

For noen få år siden ble det gjennomført en klinisk observasjonsstudie i Tyskland. Formålet var å se på effekten av eliminasjonsdiett basert på IgG matantistoff analyseresultater ved forskjellige sykdommer som psoriasis, eksem, hodepine/migrene, overvekt/fedme, tretthet, revmatisme og mage-tarm plager. Totalt var det 938 pasienter som deltok på denne studien. Av disse var det 600 og 746 pasienter som var plaget med henholdsvis tretthet og en følelse av utmattelse. Disse pasientene ble satt på en individualisert eliminasjonsdiett i 8 uker basert på IgG matantistoff resultatene til den enkelte. Følgende resultater ble oppnådd:

  • Tretthet: Bedring hos 71-76 % av pasientene (avhengig av hvor godt man holdt seg til dietten)
  • Utmattelse: Bedring hos 69-74% av pasientene (avhengig av hvor godt man holdt seg til dietten)

IgG antistoff er et beskyttende protein produsert av vårt immunapparat og som kan kjenne igjen fremmede stoffer (kalles antigen). Antigener kan oppfattes av immunapparatet som fremmed/ukjent med potensiale til å forårsake plager i kroppen. Som følge av dette vil kroppen iverksette tiltak for å ødelegge antigener. Et av tiltakene er å aktivere en betennelsesreaksjon. Mat eller matproteiner (matantigen) kan også oppfattes som fremmede inntrengere av vårt immunapparat som svarer på det ved å danne spesifikke IgG matantistoff. Disse antistoffene kan binde seg til antigenene og når dette skjer kan det i noen tilfeller aktivere en betennelsesreaksjon i kroppen. Kontinuerlig og repeterende inntak av samme mat over tid som kan aktivere en slik IgG mediert betennelsesreaksjon kan være en årsak til ulike kroniske helseplager. Det er godt kjent at tretthet og mange andre kroniske helseplager er assosiert med kroniske lavgradige betennelser. Eliminasjonsdiett basert på IgG Matantistoff analyser kan derfor være et effektivt virkemiddel for å redusere betennelser og dermed ulike helseplager.

Tretthet/slapphet kan skyldes så mye og det er viktig at du får undersøkt om det er medisinske årsaker bak trettheten hos din fastlege.

For å vurdere mulige matintoleranser og iverksetting av eliminasjonsdietter anbefaler Lab1 å teste for IgG matantistoff. Disse testene er ikke ment til  å diagnostisere matintoleranser, men kan være til nyttig hjelp i forbindelse med oppsett av målrettede eliminasjonsdietter.

Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tir: kl 9.00 – 14.00

Ons - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer