Jod i kostholdet
Publisert 01/10/2018
Saltvannsfisk er det som desidert inneholder mest jod, og mager fisk inneholder igjen nesten det dobbelt av hva fet fisk gjør. Men selv om saltvannsfisk er matvaren som inneholder mest jod, så vises det at meieriprodukter er hovedkilden til jod i det norske kostholdet. En viktig jod kilde i vårt land er melk og melkeprodukter. Dette skyldes taremel i kraftforet til kuene. Siden flere velger å teste ut, og siden gå over til melkefri diett bør det vurderes om det skal gis et tilskudd av jod. Det er også enkelte grupper som bør være obs. på sitt jod inntak, dette er:
- Melkeallergikere, og laktoseintoleranse
- Veganere, som utelater meieriprodukter og fisk
- Gravide og ammende
- Mistanke om for lite inntak av jod, som spesielle kostvaner
- Personer som kommer fra områder med jodmangel (grupper av innvandrerbefolkningen).
- Mistanke om for stort jod inntak, for eksempel i form av taremeltabletter.
Trenger du mer info om jod eller jodmangler, ta gjerne kontakt med oss.
Les Jod: Nødvendig mineral for produksjonen av stoffskiftehormonene
Referanser:
- Kosthåndboken - Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet, sist endret 2016. helsedirektoratet.no
- Iodine status worldwide: WHO global database on iodine deficiency. Geneva: World Health Organization; 2004.
- WHO. Urinary iodine concentrations for determining iodine status deficiency in populations. Vitamin and Mineral Nutrition Information System. Geneva: World Health Organization; 2013.
- UpToDate: Iodine: Drug information; 2014
- Bruset S og Tveiten D. Helse på Grønn Resept. Gyldendal 1999.