Hvorfor trenger vi et godt immunforsvar?
Publisert 30/04/2020
Dette sørger blandt annet vårt immunforsvar for via mange ulike og sammensatte mekanismer, både mekaniske og biokjemiske. Disse fremmende stoffene kan bl.a. komme fra bakterier, virus, miljøgifter, proteiner i miljøet og proteiner i mat.
Det virker merkelig at vi skal beskytte oss mot matproteiner, men i noen tilfeller kan slike proteiner sette i gang reaksjoner i immunapparatet vårt og gi symptomer og helseplager. De fleste av oss kjenner til straksallergier (IgE) hvor en matvare som feks peanøtter kan gi raske og alvorlige symptomer, samt cøliaki som forårsakes av gluten fra hvete, bygg og rug.
Vi spiser om lag 1 tonn (1000 kg) med mat årlig i gjennomsnitt, hvorav protein utgjør en ganske stor andel (ca 30 kilo). Normalt vil disse matproteinene vi får i oss brytes ned gjennom fordøyelsen til de minste peptidene og aminosyrene og ikke forårsake noen plager i form av en immunreaksjon. De går igjennom tarmslimhinnen uten problemer og inn til benyttelse for kroppens biokjemifabrikk.
Derimot kan uttilstrekkelig nedbrytning igjennom fordøyelseskanalen og økt tarmpermeabilitet ("lekk tarm"), forårsake at proteinbiter fra mat kan passere den naturlige barrieren vi har i tarmen og presenteres for vårt immunapparat. Immunapparatet vårt kan da lage antistoff, blandt annet IgG antistoff mot disse matproteinene. IgG antistoffene kan binde seg til matproteinene (som virker som antigener) og det kan dannes antistoff-antigen komplekser som igjen i noen tilfeller kan forårsake inflammasjon/betennelse og som dermed kan gi symptomer og helseplager i ulike områder av kroppen.
Derfor kan eliminasjonsdiett basert på IgG matoverfølsomhetstester være nyttige, siden det kan være en effektiv måte å redusere ulike symptomer og helseplager.
Lurer du på hvilken analyse er riktig for deg?
Hvis du lurer på hvilken analyse er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg. Les mer om analyseveiledning her.