Dele opp faktura fra Lab1!

Hvordan behandler man SIBO?

Publisert 06/11/2018

Hvordan behandler man SIBO?

Målsetningen med behandlingen av SIBO er 1) Behandle overveksten, 2) tilføre næringsstoffer som er nødvendige og 3) korrigere den underliggende årsaken til SIBO.

Antibiotika er ofte førstevalget for de fleste gastroenterologer. Førstevalget er Rifaksimin (Xifaxan) og Neomycin. Dette er antibiotika som virker lokalt i tarmen og ikke systemisk. Metronidazole, som er en systemisk antibiotika, kan også være aktuell.

Rifaksimin kan benyttes for alle tilfeller av SIBO.Neomycin er effektiv ved SIBO kombinert med forstoppelse og benyttes sammen med Rifaksimin. Metronidazole er aktuell som alternativ til Neomycin.

Les mer om Hva er SIBO?

På samme måte som antibiotika, vil bruk av urter være aktuelt for å ta angripe bakteriell overvekst direkte mot mikrobene. Urter er ofte førstevalget for leger og terapeuter som ikke ønsker å benytte antibiotika. Både urtebehandling og antibiotika bør følges opp med forebyggende tiltak. Studier viser at urter kan være like effektiv som antibiotika (referanse)

En rekke urter har vist seg å virke antimikrobielt, men det er viktig å finne riktige urter og dosering. Det finnes urtekombinasjoner som det finnes gode kliniske erfaringer med. En rekke urter har vist seg å virke antimikrobielt, men det er viktig å finne riktige urter og dosering. Det finnes urtekombinasjoner som det finnes gode kliniske erfaringer med. Andre gode erfaringer er en kombinasjon av allicin (hvitløk), oregano, berberine (goldenseal), neem og kanel

SIBO pasienter kan oppleve vekttap, mangel på fettløselige vitaminer (D,E, A og K), vitamin B12 mangel, jernmangel og folatmangel. Disse faktorene er det viktig å korrigere.

En diettbehandling vil ikke kurere, men lindre symptomer på SIBO. Dietten bør hovedsakelig bestå av næringsstoffer som lett absorberes i tynntarmen og dermed ikke er føde for bakteriene. Karbohydrater er den primære næringsgruppen for bakteriene, så en diett lav på karbohydrater, lite fiber og rik på fett anbefales. Lav FODMAP diett kan også være et alternativ.

Probiotika kan være aktuelt å tilføre. En artikkel publisert i «Indian Journal of Medical Research» ønsket å vurdere effekten av probiotika lactobacilli i behandlingen av SIBO. Hos alle de som mottok melkesyrebakterier var de abdominale smertene borte (P=0,002). Det var også signifikant bedring av symptomer som flatulens, diaré og raping (P<0,05).

Underliggende årsaker/risiko for å utvikle SIBO kan være mekaniske og strukturelle/anatomiske (staser, divertikler, strikturer, kirurgi), IBS, hypothyreose/lavt stoffskifte, diabetes, dysfunksjon av organer som lever, nyrer, bukspyttkjertel, cøliaki, Crohns, immunsvikt, lite magesyre, medikamenter og tarminfeksjoner. Disse årsakene bør man så langt det er mulig forsøke å finne ut av og  korrigere/behandle.      

Indikasjon

Plager i mage-tarm, fordøyelsen, mistanke om malabsorpsjon

Les mer om Hvordan tester man for SIBO?

Gjennomføring av prøveinnsamlingen

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste nyhetene og 10% rabatt på din første nettbestilling

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man, tirs, tors: kl 8.15 – 14.00

Ons: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tir: kl 9.00 – 14.00

Ons - fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn

Få en gratis veiledning (verdi kr 450,-) Les mer