Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Histaminintoleranse: det føles som allergi, det ser ut som allergi, men det er ikke allergi!

Histamin har mange og viktige funksjoner i kroppen.

Histamin har mange og viktige funksjoner i kroppen. Det fungerer som en nevrotransmittor (kjemisk stoff som overfører signaler fra celler til nervesystemet), det er involvert i reguleringen av magesyre, det påvirker blodårer og muskelsammentrekninger, og har ulike funksjoner i hjernen. Hos pattedyr vil histamin finnes i forskjellige konsentrasjoner i ulike celler og organer. Hos mennesker finner vi de høyeste konsentrasjonene av histamin i hud, lunger og i mage-tarm, lavere konsentrasjoner i hjerne og hjerte. Histamin er også viktig for å beskytte oss mot invaderende og mulig sykdomsfremkallende bakterier, virus og andre fremmede stoffer.

Histaminintoleranse kan gi mange ulike helseplager!

Histamin dannes og blir lagret i de hvite blodcellene (leukocytter) slik som mastceller i vev og i basofile celler som sirkulerer i blodet. Når immunapparatet vårt blir aktivert som følge av en reaksjon mot noe «fremmed» som er på vei inn i kroppen vår, vil histamin frigjøres som en del av førstelinje- forsvaret i en betennelsesprosess som oppstår som følge av at kroppen er under «angrep».

Plages du av kronisk elveblest? Det kan skyldes Histaminintoleranse.

Histamin er også et nøkkelstoff i forbindelse med straksallergier. Ved straksallergier vil det oppstå en akutt inflammasjon, og da vil histamin sammen med andre biokjemiske stoffer frigjøres som en reaksjon på allergener (fra pollen, dyr, støv og mat). 

Les mer om Histaminintoleranse analyse