Gluten/hvete sensitivitet uten cøliaki (NCGS)

Publisert 17/09/2020

Cøliaki er en autoimmun sykdom utløst av gluten proteiner og som fører til betennelse i slimhinnen i tarmen og flate tarmtotter hos genetisk predisponerte personer. Sykdommen er godt kjent og lar seg diagnostiser med blodprøver (transglutaminase IgA, deamidert gliadin IgG og gentest DQ2/DQ8) og tynntarmsbiopsi.

Til forskjell fra cøliaki er glutensensitivitet uten cøliaki (NCGS) ikke så godt kjent. Klinisk manifisterer den seg med symptomer i forbindelse med inntak av glutenholdig mat. Symptomene kan minne om cøliaki symptomer, dvs magesmerter, forstoppelse, diare, kvalme, oppkast, hodepine, vegttap, tretthet/fatigue, smerter i muskler og ledd, nevrologiske- og nevropsykiatriske symptomer.  Foreløpig er det begrensede med muligheter for å diagnostisere NCGS, men flere forskere har vist en signifikant økning av IgG antistoff mot gluten protein hos disse pasientene sammenlignet med friske kontrollgrupper (1-3).

Patofysiologisk tenker man seg at disse IgG-antistoffene ikke i seg selv gir symptomer, men at de ved å danne immunkomplekser induserer en inflammatorisk reaksjon. Hos disse pasientene er det nyttig å forsøke eliminasjon av gluten i kostholdet for etter en eventuell bedring å gjøre et provokajsonsforsøk for å være sikker på diagnosen. Man ser at biomarkører som gluten antistoff og FABP2 (test på slimhinneødeleggelse - lekk tarm) normaliseres hos undergrupper av NCGS pasienter som legger om kostholdet i henhold til analyse av IgG-antistoffer mot ulike matvarer.  

 Referanser:

  1. Uhde M et al. Subclass Profile of IgG Antibody Response to Gluten Differentiates Non-Celiac Gluten sensitivity from Celiac Disease. Gastroenterology 2020, doi: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2020.07.032
  2. Volta U et al. Nonceliac wheat sensitivity: an immun-mediated condition with systemic manifestations. Gastroenterol Clin North Am 2019;48:165-182
  3. Uhde M et al. Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease. Gut 2016;65:1930-37

Hvordan kan mage- og tarmproblemer, tretthet, psykiske plager og ulike vondter i kroppen skyldes mat og proteiner fra mat?

Ofte stilte spørsmål

Meld deg på vårt nyhetsbrev

De siste nyhetene og artiklene sendes til innboksen din ukentlig.

Vi bryr oss om beskyttelsen av dataene dine. Les vår Personvernerklæring.

Contact us

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Elias Smiths vei 10, inngang D, 2. etg, 1337 Sandvika

Postadresse: Postboks 81. 1300 Sandvika

Phone number
21 06 35 50
Email
firmapost@lab1.no

Prøvetaking

Man - ons: kl 8.15 – 14.00

Tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 8.15 – 12.00

Telefontid

Man - tors: kl 9.00 – 14.00

Fre: kl 9.00 – 12.00

Lunsj: kl 12.00 – 13.00

Send oss ​​en melding

Valgfri
Maks. 250 tegn