Eliminasjonsdiett basert på IgG matantistoff ved kroniske smerter/stivhet i ledd
Publisert 08/05/2020
Disse undersøkelsene kan være nyttige i forbindelse med å sette opp eliminasjonsdietter. IgG matantistoff kan danne immunkomplekser med sitt tilhørende antigen (matprotein) og disse immunkompleksene kan forårsake betennelse/inflammasjon som igjen kan gi symptomer og helseplager i ulike vev, som i mage-tarm, muskel-skjelett, hud med mere. Eliminasjonsdietter vil si å ta bort matvarer fra kostholdet som kan trigge og danne disse immunkompleksene for på den måten kunne redusere inflammasjon og dermed redusere helseplager.
190 leger, 89 naturterapeuter og 14 andre terapeuter (kiropraktorer, ernæring osv) deltok i en observasjonsstudie i Tyskland med nesten 1000 pasienter med ulike helseplager. Pasientene ble undersøkt for IgG matantistoff panel (fra R-Biopharm/ImuPro - leverandør av Lab1 Matoverfølsomhetstest kit) og de ble deretter instruert til å gå på individuelle eliminasjonsdietter basert på IgG matantistoff resultatene. Pasientene gikk på eliminasjonsdiett i 8 uker og det ble benyttet et symptomscoreskjema for å se på effekten av diettene.
234 av disse 1000 pasientene oppgav at de hadde kroniske smerter/stivhet i ledd som de beskrev som betydelige (68% av pasientene) eller svært betydelige (32% av pasientene). Ved kontrollen etter 8 uker, hadde andelen av pasienter som oppgav at de hadde betydelige smerter falt til 23,1%, mens det nå bare var 7,7% i gruppen av pasienter med svært betydelige smerter etter eliminasjonsdiett på 8 uker. 12,4% av var blitt helt smertefrie og 22,7% oppgav at de nå bare hadde lette smerter.
Konklusjon: Eliminasjonsdietter basert på IgG matantistoff tester kan være nyttig i forbindelse med helseplager som stivhet/smerter i muskler og ledd.
Hva er forskjellen mellom IgG og IgE?
Slike tester er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser som matallergi eller matintoleranser. Eliminasjonsdietter bør utføres med veiledning fra helsepersonell som kjenner til slike testers fordeler og begrensninger/ulemper.