Trolig er det mange mennesker, både barn og voksne, som settes på omfattende eliminasjonsdietter uten virkelig å ha undersøkt om dette er nødvendig, sier Dag Tveiten, daglig leder ved Lab1. 

Mange mennesker opplever plager etter inntak av meieriprodukter som melk.  Dette kan være alt fra mage-tarm plager, hudplager, luftveisplager, muskel-skjelett plager og psykiske plager. Noen tåler ikke melkesukkeret (laktose) og kan ha nytte av laktosefrie matvarer. 

Det er mange grunner til at enkelte matvarer kan utløse ubehag som luftsmerter, oppblåsthet, diaré, hodepine eller hudproblemer: det kan skyldes en forsinket matallergi, straksallergi, cøliaki, fruktosmalabsorpsjon eller laktose- eller histaminintoleranse.

Mange ringer og spør oss om hva som er forskjellen på laktoseintoleranse og melkeprotein intoleranse, sier laboratoriesjef Dag Tveiten ved Lab1. Det er viktig å kjenne til forskjellen da mange tror at laktosefrie produkter hjelper ved all type melke allergi/intoleranser, sier Tveiten. Her gir han en kortfattet og enkel beskrivelse av forskjellen.

Årets Lab1 Symposium var primært et minne symposium for Karl Ludvik (Kalle) Reichelt som døde i November 2016. Samtidig var det en markering av at Lab1 AS var 10 år. Hele 150 deltakere hadde funnet veien til symposiet i år, det er rekord for Lab1 Symposium som i år ble arrangert for niende gang.

Top