Alle som kommer til Lab1 må ha på munnbind, eventuelt kan du få utlevert munnbind ved ankomst. På grunn av smittevernstiltak har vi for tiden et smittevernsgebyr på kr 50,- for alle konsultasjoner (ved oppmøte) og prøvetakinger her på Lab1.
Hvis du lurer på hvilken analyse er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager (preanalytisk veiledning). Du kan bestille time her til en preanalytisk veiledning.
Immun mediert matoverfølsomhet/sensitivitet (det vil si proteiner fra mat som forårsaker en aktivering av immunsystemet) kan komme til utrykk på forskjellige vis. Mange av disse sensitivitets reaksjoner blir ofte ikke sikkert klarlagt, siden symptomene opptrer først noen timer, eller til og med dager, etter at man har spist en bestemt type matvare.
Matallergi symptomene oppstår raskt etter inntak av matvaren. Urtikarielt utslett, kløe, oppkast, diaré og i alvorlige tilfeller anafylaksi er symptomer som er typisk for straksallergiene.
IgG Matpanel 44 er en laboratorieundersøkelse som måler konsentrasjonen av IgG antistoffer overfor 44 matproteiner/antigener. Immunapparatet danner forskjellige typer av antistoffer mot antigener som kommer inn i kroppen (matproteiner, bakterier m.m.)
IgA antistoff dannes av immunapparatet som følge av en immunrespons mot antigener/proteiner i slimhinner, for eksempel i mage-tarm slimhinnen. IgA gliadin er antistoff som dannes for å beskytte slimhinner mot proteinet gluten/gliadin. IgA casein er antistoff som dannes for å beskytte slimhinner mot melkeprotein.
Det viser seg ofte at pasienter med kroniske sluftveisplager har forhøyede antistoffer både IgA og IgG overfor matproteiner.