Lab1 tilbyr nå COVID-19 SARS-CoV-2 PCR test. Les mer her

Vitamin D

Hos Lab1 har du mulighet til selv å rekvirere/bestille de prøvene du ønsker, men vi anbefaler at du har kontakt med en lege eller behandler/terapeut for å sikre oppfølging og evt. behandling.

Beskrivelse

Calcidiol eller 25-OH Vitamin D er et prohormon som produserer i leveren ved hydroxylering av vitamin D3 (cholecalciferol) eller D2 (ergocalciferol). Vitamin D3 produseres i huden når denne bestråles med UVB-stråler. I tillegg tilføres den  også normalt gjennom kosten, særlig fet fisk og egg. Vitamin D2 produseres i planter og betyr mindre for den naturlige vitamintilførselen hos mennesker. Prohormonet calcidiol har en lengre halveringstid enn det biologisk aktive calcitriol, og brukes som et mål på kroppens vitamin D-lager. (Kilde Nasjonal brukerhåndbok i Medisinsk Biokjemi)

Indikasjon

particle

Hovedindikasjoner er forstyrrelser i kalsiumstoffskiftet, mistenkt vitamin D-mangel eller pågående behandling med vitamin D eller analoger. Vitamin D mangel kan mistenkes ved økt tap, eller nedsatt produksjon/absorpsjon. Økt tap av vitamin D ses ved  blant annet nyresvikt og bruk av visse antiepileptika. Nedsatt produksjon ses ofte hos eldre, eller ved lite soleksponering. Nedsatt absorpsjon ses ved ulike malabsorpsjonstilstander.

Biomarkører som inngår

Vitamin D3 (25-OH)

Bestillingsmuligheter

Analysen er mulig å bestille som selvtest, dvs at vi sender prøveutstyr hjem til deg med alt du trenger for å ta analysen. Se her hva som skjer etter du har bestilt.

Lurer du på hvilken analyse er riktig for deg?

Hvis du lurer på hvilken analyse er riktig for deg i forhold til dine plager, hjelper vi deg gjerne med å velge aktuell analyse for deg og dine helseplager (preanalytisk veiledning). Du kan bestille time her til en preanalytisk veiledning.

Praktisk informasjon

Pris Kr. 450,-
Prøvemateriale 1 serum rør
Metode

EIA ADVIA Centaur® (Siemens) 

Utførende laboratorium SYNLAB
Forsendelse av prøven til Lab1 Romtemperatur
Lagring av prøven Romtemperatur
Svartid

10 arbeidsdager, (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, forsinkelser i transporten m.m.) Les mer om prøveresultater her

Andre aktuelle analyse

NutrEval

Oppfølgingsprøve

Egne priser gjelder. Gjelder kun når analysen rekvireres innen 6 måneder etter første prøven

Bestillings muligheter

For å bestille flere analyser trykke bestill analyser og velg fra analysemenyen på bestillingssiden

Prøvetaking

Du kan ta denne blodprøven hos Lab1 i Sandvika eller se her for flere adresser. Evt. kan du avtale med ditt lokale legekontor for å gjennomføre blodprøvetaking

Kan vi hjelpe deg?

Har du behov for mer informasjon om analysen, ta gjerne kontakt med oss

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via vår nettportal 

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon