ROMJULS LUKKET HOS LAB1! 

Alle prøver som skal sendes til oss per post, må SENEST postlegges innen lokal postavgang fredag 14. desember. Prøver som skal returneres til Lab1 med DHL, må sendes SENEST tirsdag 18. desember.

Vi holder åpent for prøvetaking i vårt lokale i Sandvika til og med torsdag 20. desemberOnsdag 2. januar. 2019 åpner vi igjen, og vi gleder oss til et nytt og spennende år.

 

Frie Fettsyrer (FFA)

Pris 450,-
Hva må jeg passe på før prøvetaking? Prøven skal tas fastende (12-14 timer).
Pasienten bør unngå alkohol i minst 24 timer før prøven tas
Prøvemateriale Serum, serumet bør fryses raskt etter prøvetaking
Forsendelse Frossen
Avvisning av prøver Opptint prøve
Forventet svartid 10 virkedager (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, rot i postgangen m.m.)

Fettsyrene i blodplasma blir i all hovedsak esterifisert til triglyserider. Esterifisering er en kjemisk prosess hvor to kjemikalier reagerer til å bli en ester. Plasma-fettsyrer som ikke blir esterifisert til triglyserider, binder seg primært til albumin og blir kalt for frie fettsyrer (FFA). FFA utgjør mellom 2 % - 5 % av fettsyrene. Triglyserider i plasma er estere bestående av glyserol og relativt lange fettsyrer, som oljesyre, palmitinsyre og linolsyre. Etter et fettholdig måltid vil plasma-triglyserdier sirkulere i form av kylomikroner. I perifere kapillærer blir triglyseridkjernen i kylomikronene brutt ned til glyserol og frie fettsyrer av lipoproteinlipase. De frie fettsyrene kan oksideres av muskelvev, lagres som triglyserid i fettvev eller transporteres til annet vev bundet til albumin. Kylomikronrestene blir fjernet av leveren. Inntil neste måltid må kroppen klare seg med triglyserider produsert i leveren. Disse sirkulerer i form av VLDL-partikler (very low density lipoproteins), som omdannes til IDL-partikler (intermediate density lipoproteins) når lipoproteinlipase hydrolyserer triglyseridkjernen. IDL-partikler kan eventuelt omdannes videre til LDL-partikler (low density lipoproteins). Det er ikke sikkert påvist at s-triglyserider er en selvstendig risikofaktor for utvikling av arteriosklerose, men s-triglyserider over ca. 10 mmol/L øker risiko for akutt pankreatitt. 

Forhøyet nivå av FFA er assosiert med insulinresistens og metabolsk syndrom. Årsaken til det er at forhøyet FFA kan: 

  • Hemme insulinets virkning i skjelett-muskulatur og lever, som igjen fører til økt blodsukker
  • Stimulere til VLDL TG produksjon i leveren, som igjen fører til økt TG og redusert HDL kolesterol
  • Stimulere til innsnevring av blodårene og forhøyet natriumreabsorpsjon, som igjen kan føre til høyt blodtrykk

In en publikasjon fra 2015 med 5 697 deltakere som ble fulgt opp i 11 år, fant forskerne signifikante bevis for at forhøyet nivå av plasma FFA økte risikoen for å få type 2 diabetes. Et interessant sidefunn i studiet var at det hos deltakere med optimalt nivå av omega-3 fettsyrer (Gjennomsnittlig HS-Omega-3 Index 7,6 %), var det ingen sammenheng mellom FFA og risiko for type 2 diabetes. Derimot var det økt risiko for type 2 diabetes hos de av deltakerne som hadde lave omega-3 fettsyre nivåer (gjennomsnittlig HS-Omega-3 Index 3,9 %). (Steffen BT et al. n-3 Fatty acids attenuate the risk of diabetes associated with elevated serum nonesterified fatty acids: the multi-ethnic study of atherosclerosis. Diabetes Care. 2015 Apr;38(4):575-80)

Rask og enkel bestilling

Analysemeny

Velg Lab1 analysen som er aktuell for deg

 

Prøveinnsamling

Ta prøven hjemme, lokalt eller ved vårt laboratorium

 

Prøveresultater

Enkel og sikker tilgang til dine resultater via PasientSky

 

Veiledning

Få hjelp til å forstå dine prøveresultater

 

Forbedring

Gjør forbedrende tiltak basert på dine prøveresultater

Praktisk informasjon

Top